Prijatelj • verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev • številka 3, junij/julij 2016, letnik XLVIII • 1,95 EUR domov
KAZALO:  <  O   V   Λ 

Urednikova misel

Iz vsebine...

Tokrat ne spreglejte

Duhovni uvod

Gluhoslepota (Edi Strouhal, župnik v župniji Tunjice in soupravitelj župnije Šenturška Gora, edini slovenski duhovnik, ki mašuje v znakovnem jeziku)

Iskreno z

Janez Medvešek

Pogovor z

V temi in tišini - pogovor z dr. Simono Gerenčer Pegan (pogovarjali so se: Metka Klevišar, Julka Žagar in David Vrečko)

Pričevanje

Kako sem ostal brez vida in sluha (Vinko Trinkavs)
»Nima se smisla bati že v naprej. S tem živiš.« (Jožica Atelšek)
Gluhoslepi se mi ne smilijo (Suzana Krivec, strokovna delavka v Društvu gluhoslepih Slovenije DLAN)

Zdravstveni delavci

Dotik ozdravlja (Janja Ahčin, dr. med.)

Marija, zdravje bolnikov

Škapulir Karmelske Matere Božje (sestre karmeličanke iz Mirne Peči)

Molitev papeža Frančiška za jubilejno leto

Krščansko bratstvo bolnikov in invalidov

Zvone Modrej: Vnaprejšnji odpustki (Sreča je metulj, 1997)
Besede v posodi (Nina Skitek)
Srečanje Bratstva v Mirni Peči (Katja Miklič)
Slava in hvala Ti, Gospod, za milost odpuščanja in osvobojenja (Nada Tekavec)

Vera in luč

Spremljala nas je prav posebna svetloba - srečanje v Sloven. Konjicah (Maja Preložnik)
Lučkarski festival v Šenčurju (Kristina Anželj)

Dogodki

Povsod je lepo (Jožica Ameršek)
Romanje k Mariji na Dobrovo (Bojana Zupanc)

Spominjamo se

Spomin živi - mineva 20 let od smrti sestre Mihelangele Maraž (s. Helena Drnovšek)
Angelček za Urško Golob (Gordana Dobrinjanin)
9. maja smo se na Kokrici poslovili od naše članice Bratstva Cirile Roglič (Tone Kovačič)
V večnost so odšli: Frida Križanec, Marija Zadravec, Lojze Vetrih, Urška Golob, Zvone Benkovič, Anica Saje, Terezija Perdigal (spremno besedilo: Zlatko Novak)

Pisma bralcev

Sreča v nesreči (Marijana Starc)

Kam na izlet?

Štefanja gora (Janez Medvešek)

Obvestila

VSTANI IN HODI - oddaja za bolnike, invalide in njihove prijatelje na radiu Ognjišče:
21. junij in 19. julij 2016 (vsak 3. torek)
ob 20.00 uri, ponovitev v sredo ob 24.00 uri

Razvedrilo (nagradna križanka)

Nameni apostolata molitve

Zadnja stran:

»Postati usmiljeni pomeni naučiti se biti pogumni v konkretni in nesebični ljubezni.«
papež Frančišek 
podpis k fotografiji:
Papež Frančišek je nepričakovano obiskal skupnost Barka.

LETO 2016 - vsebina revij:
• številka 1   • številka 2   • številka 3   • številka 4   • številka 5   • številka 6   • A R H I V
KORISTNE POVEZAVE:
Misijonska družba - Lazaristi
Krščan. bratstvo bolnikov in invalidov
Prijateljstvo bolnikov in invalidov
Verski center gluhih in naglušnih
Lurd - romarsko središče
Katoliška cerkev na Slovenskem
Exodus TV
Radio Vatikan
Ognjišče -verska revija in radio
Družina - verski tednik
Mohorjeva družba Celje
Mohorjeva družba Celovec
Slomškova knjigarna
Revija in Založba Novi svet
 UREDNIKOVA MISEL
Dragi prijatelji!
Si lahko predstavljate, da ne bi ne videli in ne slišali? Da ne bi videli modrine neba in slišali petja ptic? Morda se nam to zdi nekaj šokantnega ali celo zastrašujoče- ga. Vendar to ni zgolj izmišljen scenarij za filmsko dramo. To je konkretna resničnost ljudi,ki jih je narava postavila pred posebno preizkušnjo: živeti v svetu teme in molka.
Prvič sem se z gluhoslepoto srečal pri branju knjige o Helen Keller, ki je v devetnajstem mesecu starosti zaradi bolezni postala slepa in gluha. Živo se spominjam, kako je zaradi svoje izoliranosti od sveta doživljala napade besnosti in kako se je razveselila, ko je s pomočjo učiteljice Anne Sullivan ugotovila, da lahko komunicira s svetom s pomočjo znakovnega jezika. To je bil dramatičen pre obrat v njenem življenju. Njeno življenje je kljub resnim omejitvam postalo zelo dejavno in raznoliko. Z vztrajnostjo in delom je po- stala spoštovana in svetovno znana borka za dobrobit drugih.
Pri gluhoslepoti gre torej za življenje, ki je znatno drugačno od običajnega življenja. V tokratni številki revije Prijatelj bomo vanj pogledali le bežno. Pri tem ne gre toliko za potešitev radovednosti kakor za ozaveš- čanje, kako velik dar so čutila, vključno z vidom in s sluhom. Dejansko pa bi se morali Bogu vsak dan zahvaljevati, da nam je dal možnost videti in slišati.
Vzemimo si nekaj časa in posvetimo pozor- nost tema darovoma. Zahvalimo se Bogu zanju. Obenem Ga prosimo za vse tiste, ki skozi življenje nosijo težek križ slepote in gluhote. Pri tem pa pomislimo na to,da nam vera daje trdno upanje, da tega križa ne nosijo za vedno. Nekoč bodo namreč spre- gledali in ponovno slišali. Zazrli se bodo na- mreč lahko v lepoto samega Boga in prislu- hnili njegovim besedam. In kar je najlepše, ta trenutek bo trajal večno.
Borut Pohar CM, urednik
 DUHOVNI UVOD
GLUHOSLEPOTA
Da je naše telo ranljivo,občuti vsak človek na lastni koži. Že prve vrstice Svetega pisma omenjajo,da je Bog človeka u- stvaril iz prahu zemlje in da je v njegove nosnice vdihnil svoj dih (prim. 1 Mz)
Človeško telo,čeprav je krhko oz.nepopolno je bilo oživljeno z Božjim dihom in je iz tega razloga nedotakljiva vrednota. Srečujemo se z različno ranljivostjo telesa oz. z različ- nimi nepopolnostmi telesa. Toda v življenju se ne srečujemo le z boleznimi, ampak tudi z ranljivostmi. Med slednje sodi tudi gluho- slepota. Gre za trajno stanje, zato gluho- slepote sam ne kategoriziram z medicin- skega stališča in je ne jemljem za bolezen.
Da, tudi gluhoslepi so lahko bolni. Lahko zbolijo, tako kot zbolimo mi, ki še slišimo in vidimo. So bolni,kadar imajo prehlad ali ka- kšno drugo bolezen.Poniževalno pa je vna- prej trditi, da so gluhi, slabovidni in gluho- slepi samo zaradi pomanjkanja sluha ali vida že bolniki.
Pri gluhoslepoti gre za hudo hkratno prikraj- šanost telesa tako za sluh kot za vid. To stanje je zelo redko prirojeno, (več v reviji)
 ISKRENO Z
Janez Medvešek
slikar, fotograf, pisatelj ter velik domoljub
Kdo ste? Sem slovenski Janez, slikar v pokoju. Tri knjige so že nastale,četrta in peta pa sta v delu. Veliko sem na poti,ko iščem motive za svoje foto- grafije. Nikoli nisem pri miru in ne vem, kaj je to dolgčas.
Zadnja knjiga,ki ste jo prebrali?
Zvonovi so utihnili, John Tschinkel.
Ena izmed reči,ki so Vas v življenju naj- bolj prevzele? Fotografija.Skozi njo in skozi stil slike lahko veliko poveš o sebi. Sedaj je stvar lažja, ko je fotografija digitalna in slike in kartice niso drage. Nikoli ne bom pozabil izjave našega velikana Jože Čopa,kako je le s tremi posnetki šel iz Mojstrane v Trento in nazaj. Ampak tako so nastali biseri, ki so sedaj slovenska klasika.
Česa ste bili najbolj veseli? Mnogih stvari Najbolj še nobene. Danes žarim od sreče, ko sem našel gnezdo lisic in sem poslikal mamo in mladiče, ki so se igrali zunaj. Jutri bo kaj novega, še lepšega... Vsak trenutek je lahko biser v našem življenju.
Koga od znanih ljudi bi povabili na ve- čerjo? Igralca in poeta slovenske besede g. Toneta Kuntnerja.
Vaša najljubša jed? Kje? Najljubše jedi nimam. Če si lačen,je vse dobro, če nisi,se pačiš in drugim delaš probleme. Je pa užitek kaj pojesti v kaki planinski koči pozno po- poldan, ko sem doživel izjemen dan.
Kam bi odšli na počitnice, če bi imeli skoraj neomejeno časa in denarja? Sem realist. Ne vleče me več tujina, ko dnevno odkrivam ped za pedjo naše izjemno lepe Domovine.
Kaj si najbolj želite? Več stvari si želim. Da bi bil mir,več poštenosti med ljudmi, od- kritosti, ljubezni, reda, pa da bi že enkrat dobili oblast, ki bi delala za nas, ne proti nam. In da bi bil zdrav.
 POGOVOR Z
Z gospo dr. Simono Gerenčer Pegan smo se srečali na sedežu društva DLAN, ki je namenjeno pomoči gluhoslepim. O tej vrsti ljudi,ki so dvojno prizadeti,vemo na splošno zelo malo. Prav zato se nam je zdelo po- membno, da nam nekdo, ki se s temi ljudmi zelo intenzivno ukvarja,kaj več pove o tem Gospa Simona si kot študentka socialnega dela gotovo nikoli ni mogla predstavljati, kam jo bo življenje privedlo. Zdaj se temu posve- ča z vso intenzivnostjo in z velikim žarom, tako da jo je veselje videti in poslušati.
Kako ste se začeli ukvarjati prav s to skupino ljudi? Začetki spogledovanja in spoznavanja oseb z gluhoslepoto segajo v leto 2003. To je bilo natanko takrat,ko sem uspešno opravila izpit za tolmačico sloven- skega jezika in se dan za dnem preizkušala v izzivih razumevanja gluhih, povezovanja dotedanjih izkušenj s stroko in z znanjem socialnega dela. Takrat sem spoznala prvo osebo z gluhoslepoto. To je bil pravzaprav usoden trenutek, ki ga dolgo nisem razumela Imeti dokončano fakultetno izobrazbo in biti tolmačica za slovenski znakovni jezik, a hkrati biti povsem brez informacij in brez kakršnega koli znanja o tem, da obstajajo ljudje s hkratno dvojno okvaro - da so glu- hoslepi, to je zame pomenilo dovolj veliko uganko, da sem se podala na pot razisko- vanja. Moji začetki raziskovanja in dela pa so bili pravzaprav začetki dela z osebami z gluhoslepoto v Sloveniji. (več v reviji)
 PRIČEVANJE
»Nima se smisla bati že v naprej. S tem živiš.«
Le kako je živeti brez sluha in vida? Mnogi od nas si kaj takšnega težko predstavlja- mo. Gospa Jožica Atelšek, ki je oseba z gluhoslepoto, nam je dovolila, da za hip pokukamo v njeno življenje. Z njo smo se pogovarjali s pomočjo Simone in Suzane ter s pomočjo uporabe računalnika.
Gospa Jožica,zelo smo veseli,da se bo- ste predstavili našim bralcem. Ali nam lahko na začetku poveste, kdo ste in od kod prihajate?  Lepo pozdravljeni. Sem Jožica Atelšek in prihajam iz Velenja. Živim sama v Velenju, v četrtem nadstropju. Stara sem štiriinsedemdeset let. Po poklicu sem invalidsko upokojena strojepiska, kar mi se- daj pride kar prav,ko so računalniki in se ga z lahkoto poslužujem. Imam približno sedem indvajset let delovne dobe.
Kaj pomeni za Vas dejstvo, da ste glu- hoslepi? Že kakšnih deset let sem popol- noma gluha. Oglušela sem zaradi Menierove bolezni, ki je sicer zelo redka. Na očeh pa imam zeleno in sivo mreno, tako da sem slabovidna, vid pa se mi še slabša in kmalu bom čisto slepa.
Kaj je za Vas težje, biti gluh ali biti sla- boviden? Zame je najtežje biti gluh.Gluho- ta me precej ovira. Sedaj recimo obiskujem sina, ki trenutno leži v bolnišnici in težko dobivam kakšne informacije v zvezi z njim. Večkrat se mi zdi, da sploh ne vem, kaj se okrog mene dogaja. Kadar želim kam iti, se potem spomnim, da ne slišim in da se tudi zaradi hkratne okvare sluha in vida ne bom mogla sporazumevati z nikomer. Težko mi je tudi zaradi tega, ker sem po naravi bolj aktiven človek in mi je težko biti pri miru, početi nič in se zapreti v stanovanje. (več v reviji)
 VERA IN LUČ
Jutranji sončni žarki na belo nedeljo so na- povedovali čudovit dan. Pogled na naravo je pričal o čudežu življenja, o Božji dobroti in skrivnosti pomladnega prebujanja stvarstva. Bil je ravno pravšnji dan za srečanje s prija- telji, za velikonočno srečanje Vere in luči.
V zgodnjem popoldnevu smo se začeli zbirati pri župnijski cerkvi sv. Jurija v Slovenskih Konjicah. Objemi, pozdravi in velikonočna voščila so povezali okoli dvesto lučkarjev, ki smo prihajali iz večine skupin mariborske nadškofije,pa tudi iz nekaterih drugih krajev Slovenije. Vzkliki veselja ob snidenju so se počasi polegli, saj je kmalu napočil čas za sv.mašo.Hitro smo napolnili cerkev. Pritaje- no pozdravljanje in šepetanje je zamenjalo ubrano brenkanje kitar. »Božje usmiljenje, Tebi se izročam. O presveto srce, Tebi se priporočam. Napolni me z ljubeznijo brezmej- no, preplavi z milostjo mojo dušo žejno...« smo za uvod zapeli v pesmi,ki nas je potem spremljala še celo srečanje. (več v reviji)
izdelano za internet explorer 9.0+ in firefox 43.0+
spreminjanje velikosti črk: Ctrl+ in Ctrl-
oblikovanje in izdelava: primož cvetko • copyright © 2016 prijatelj - plečnikova 29 - 3000 celje - slovenija • e-naslov: revija.prijatelj@rkc.si