Prijatelj • verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev • številka 2, april/maj 2014, letnik XLVI • 1,95 EUR domov
KAZALO:  <  O   V   Λ 

Urednikova misel

Nameni apostolata molitve

Le za Jezusom hodimo

Bog ni ustvaril smeti (p. Tomaž Pinter, OFM)

Govorijo nam prijatelji

»Jaz sem zmeraj vesela!« - pričevanje družine Jedrinović (besedilo: Maja Preložnik)
Kaj doživljajo ženske,ki se odločijo za splav? (Ines Vugrinec)
»Molitev, post in darovanje preizkušenj so temelji pri reševanju nerojenih življenj in duš ki so v nevarnosti.« - pogovor z Valentino Pikelj, direktorico zavoda Božji otroci

Pričevanje vere v preizkušnji

Novo življenje - Božji dar (mamica Iva)
Zavod Živim (www.zavod-zivim.si)
Majhen moder + (Urška Knedl)

Misijoni

Revolucija v Kijevu skozi oči misijonarjev - pismo iz Ukrajine (s. Jožica Sterle, MS)

Zdravstveni delavci

Dvojčka bosta živela (Janja Ahčin)
Otroku (pesem - Otilija Gider)

Ustvarjalni kotiček

Izdelovanje gobelinov -ustvarjanje z Andrejo Golob

Boleč spomin-priložnost za odpuščanje

Franc Sodja, misijonar odpuščanja in ljubezni - spomini duhovnika Stanjka Boljke na Sodjo
Litanije slovenskega naroda (Peter Simoniti)
Molitev bolnika, ki ne more prisostvovati pri sv. maši (od zveste stare prijateljice, Malčke)

Dogodki

Literarni večer v dnevnem centru za brezdomce (Miriam Cukjati)
Februarsko srečanje Bratstva v Podutiku (Boštjan Škulj)
Razstava Bratstva v Zgornjih Pirničah (Gordana Dobrinjanin)
»Naše prvo srečanje« (Jožica)
Pesem je ustvarjalka občestva (Nina Skitek)

Spominjamo se

Darje Gašperlin, ki je odšla v večni dom
Branko Stvarnik - Didijev rožni venec
Vlado Krivec - pogreb 5.2.2014 v Solčavi

Novo na knjižnih policah

Alexandre Jollien: Hvalnica šibkosti (Jože Faganel); Lurd od A do Ž (Jože Faganel)

Pisma bralcev

Praznovanje na god sv. Ludovike (A. Šmidt)

Kam na izlet - z invalidskim vozičkom

Crngrob in Križna gora (Janez Medvešek)

Velikonočno voščilo uredništva

Obvestila

Razvedrilo (nagradna križanka)

Ustavljeni trenutki (Tone Planinšek)

V Bratstvu se dogaja ...
• Obisk sv.maše na Dan bolnikov v Kliničnem centru v Ljubljani
• Blagoslov invalidskih vozičkov na Zaplani
• Obiskujemo se med seboj
• Dobrodelni koncert Karitasa iz Sv. Duha pri Škofji Loki za Bratstvo

Zadnja stran:

sporočilo papeža Frančiška ob Dnevu za življenje, vernikom na Irskem, Škotskem, v Angliji in Walesu, 17.7.2013

LETO 2014 - vsebina revij:
• številka 1   • številka 2   • številka 3   • številka 4   • številka 5   • številka 6   • A R H I V
KORISTNE POVEZAVE:
Misijonska družba - Lazaristi
Krščan. bratstvo bolnikov in invalidov
Prijateljstvo bolnikov in invalidov
Verski center gluhih in naglušnih
Lurd - romarsko središče
Katoliška cerkev na Slovenskem
Exodus TV
Radio Vatikan
Ognjišče -verska revija in radio
Družina - verski tednik
Mohorjeva družba Celje
Mohorjeva družba Celovec
Slomškova knjigarna
Revija in Založba Novi svet
 UREDNIKOVA MISEL
Dragi prijatelji!
Še vedno se vrstijo odzivi na nedavno odločitev vodstva Uni- verzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, da sv. maše na praznik Gospodovega oznanjenja v kapeli kliničnega centra ne smejo posvetiti nero- jenim otrokom in njihovim staršem. Zakaj takšna prepoved? Vodstvo pravi, da bi s tem prizadeli osebe, ki so se odločile za postopek umetne prekinitve nosečnosti.
Vendar molitev zagotovo ne zadaja bole- čine. Pravi vzrok trpljenja je namreč splav, tako za otroka kakor tudi za njegove star- še in sorodnike. Predsednica organizacije Zavod Božji otroci Valentina Pikelj pravi: »Dolga leta v zavest potisnjena travma, nerazumljive depresije in telesne bolečine, neprestani očitki vesti, porušeni odnosi in sreča v družini, vse to postane pretežko breme, da bi ga človek sam mogel nositi.« Še toliko težje je, ker mame o tej svoji bolečini ne smejo odkrito govoriti. Razen v Cerkvi...
Kristjani trpljenja ne zanikamo in ga celo postavljamo v službo odrešenja. Trpljenje, ki je oprano s Kristusovo krvjo in odpušča- njem,ne uničuje,marveč odrešuje. S svojim trpljenjem se pridružujemo Kristusovemu trpljenju na križu. In Kristus je trpel, umrl in vstal od mrtvih prav za vsakega človeka!
Kristus ne dela razlik in ne deli življenja v bolj in manj vredno. Kot pravi apostol Pa- vel: »Ni ne Juda ne Grka, ni ne sužnja ne svobodnjaka, ni ne moškega ne ženske: kajti vsi ste eden v Kristusu Jezusu (Gal 3,28)«. Njegovo misel bi lahko nadaljevali v smislu: ni ne zdravega ne bolnega, ni ne »spočetja brez napake« ne »spočetja z napako«.
Tokratna številka revije Prijatelj želi dati prostor bolečini in trpljenju, ki ju javnost hoče zanikati in zatreti. Želi spodbuditi k molitvi za vse nerojene otroke, za njihove starše ter sorodnike, in za to, da bi izginila krivična delitev na »spočetje brez napake« in "spočetje z napako" Vsi smo namreč bolj ali manj nepopolni in vsi smo Božji otroci.
Borut Pohar CM, glavni urednik
 GOVORIJO NAM PRIJATELJI

Pričevanje družine Jedrinović

"Jaz sem zmeraj vesela!"

Družina Jedrinovič prihaja iz Hrastnika. Očetu Ratku in mami Jagi se je najprej rodil sin Slobodan,nato pa se jim je pred štirinajstimi leti, po prihodu iz Bosne v Slovenijo, pridružila še deklica Sandra, ki se je rodila z Downovim sindromom. Kljub črnim napovedim zdravnikov, o (ne)smiselnosti Sandrinega življenja, toplina, veselje in optimizem družine Jedrinovič pričajo, da je Sandra ne samo otrok, vreden življenja in brezpogojne ljubezni, pač pa lahko življenje živi v polnosti ter ga bogati vsem okrog nje.
To je Sandrin odgovor, če jo kdo povpraša o njenem razpoloženju. Nič ni lepšega za starše, kot slišati takšen stavek iz ust svo- jega otroka! Če so otroci srečni, so lahko starši zadovoljni.Zato ni nenavadno,da sem začutila posebno prijetno razpoloženje, ko sem v Hrastniku obiskala družino Jedrinović Ni jim bilo lahko v življenju, zato toliko bolj cenijo vse dobrine, ki jih obdajajo.
Pred leti je mladega fanta želja po boljšem življenju peljala od doma. Šestnajstletni Ratko je iz rodne Bosne prišel v Slovenijo. Zaposlil se je, pomagal domačim, ko pa je v njem zaživela želja po lastni družini, se je v domači vasi poročil z izvoljeno Jago. Rodil se jima je sin Slobodan, ki pa je imel zaradi prezgodnjega poroda veliko zdravstvenih težav.Vrstili so se bronhitisi in mlada mami- ca je morala z dojenčkom nekajkrat pozimi peš do šest kilometrov oddaljene ambulante Ratko si je medtem v Hrastniku toliko uredil življenje,da je lahko ženo in dobro leto sta- rega sina pripeljal v Slovenijo. Na poti so doživeli hudo prometno nesrečo. Stroški, nastali zaradi tega, so jim pobrali vse pri- hranke. Bogu hvaležna,da ni bilo hujših po- sledic, sta iz bolnice z otrokom odšla v nov dom, vendar pa sta vanj prinesla le pridne roke in močno vero v boljšo prihodnost.
»Iz vašega otroka nikoli nič ne bo!«
Desetletnemu Slobodanu se je marca 1992 pridružila sestrica Sandra. Ratko je prejel klic iz porodnišnice z veselo novico, da se mu je rodila hčerka. Nemudoma se je od- pravil na obisk. Na hodniku ga je pričakala objokana žena. Najprej je pomislil na najhuj še, da je punčka umrla. Jaga mu ni znala in zmogla povedati, kaj je narobe. Prvi trenu- tek tudi on ni zmogel ničesar drugega, kot da je objel ženo, jo skušal tolažiti, obenem pa si je obupno želel dobiti odgovore. Po- iskal je zdravnika, ta pa mu je rutinsko na- trosil nekaj skopih podatkov:da ima punčka Downov sindrom, kar pomeni, da ima srčno hibo, da ima slabe kosti,da ne bo nikoli ho- dila, se ne bo razvijala, v glavnem, nič ne bo iz nje. S tem ga je odslovil. (več v reviji)
 LE ZA JEZUSOM HODIMO
Bog ni ustvaril smeti

Danes je zelo moderno pisati o življenju, o varovanju življenja, o naravnem, o bio. Na prvi pogled se zdi prisotnost te teme že kar nujna in običajna. Sprejeli smo dejstvo, da ob poplavi vseh mogočih informacij pišemo tudi o zaščiti življenja in o njegovi vrednosti Prav je, da ozavestimo tisto, kar ob mnogih stvareh, ki se kažejo za življenjsko pomem- bne,zgublja prvotni lesk in pomen. Če se za trenutek ustavimo in premislimo svoje po- četje, nas lahko postane upravičeno strah: "Zagovarjati moramo svoj obstoj!" Zagova- rjati svoje življenje! Počutimo se lahko kot otroci iz Svetega pisma: »Piskali smo vam, pa niste plesali,peli smo žalostinke,pa niste jokali!« Otrok, ki je ves zatopljen v igro, o njej ne razmišlja, le igra se. Enako tudi od- rasli. Kot se zraka,ki je potreben za dihanje ne zavedamo,dokler ni onesnažen,ali dokler nas močan veter ne odnese,ampak enosta- vno samo uživamo in živimo v njem. Svojega dihanja se ne zavedamo toliko časa, dokler ne zbolimo na dihalih in postane dihanje oteženo. (nadaljevanje v reviji)
p. Tomaž Pinter, frančiškan
 GOVORIJO NAM PRIJATELJI
Pogovor z Valentino Pikelj, direktorico zavoda Božji otroci
»Molitev, post in darovanje preizkušenj so temelji pri reševanju nerojenih življenj in duš, ki so v nevarnosti.«
Spoštovana ga.Valentina,najprej bi vas prosil, da našim bralcem predstavite zavod Božji otroci ter poslanstvo, ki ga opravljate...
Zavod Božji otroci je bil ustanovljen marca 2013. Moja globoka izkušnja,da me moj po- polni nebeški Oče zna samo ljubiti, je moje življenje spremenila v srečno, pogumno in optimistično kljub trpljenju in porazom. Za- vod Božji otroci želi posamezniku in družbi pokazati, da je vsak človek ljubljen Božji otrok. Ko enkrat to razumemo,ne čutimo več potrebe, da bi ogrožali življenje drugega. Situacija,ki se danes s takšno lahkoto pred stavi kot brezupna, je nezaželena noseč- nost. Zato je osnovno poslanstvo Zavoda konkretna pomoč nosečnicam v stiski, da bi začutile svojo in otrokovo dragocenost, da niso same. (nadaljevanje v reviji)
pogovarjal se je David Vrečko
 BOLEČ SPOMIN - PRILOŽNOST ZA ODPUŠČANJE
Spomini duhovnika Stanjka Boljke na Franca Sodjo
Franc Sodja, misijonar odpuščanja in ljubezni
Ob stoti obletnici rojstva duhovnika Franca Sodja smo se z lazaristom Stanjkom Boljko pogovarjali o njegovih spominih nanj in o viharnih časih, v katerih sta oba živela in delovala.
Franc Sodja se je rodil 31. avgusta 1914 v Bohinjski Bistrici, v razmeroma premožni kmečki družini. Po končani klasični gimnaziji v Ljubljani je leta 1935 stopil v bogoslovje, kjer se je srečal s Stanjkom Boljko, leto ka- sneje pa je vstopil v Misijonsko družbo laza- ristov. Študij je z diplomo končal leta 1942, v mašnika pa ga je posvetil tedanji ljubljan- ski škof Rožman. Čeprav si je želel oditi za misijonarja na Kitajsko,je po odločitvi pred- stojnikov leta 1946 odšel v Beograd,kjer so ga leto kasneje,ko se je ravno pripravljal na verouk, odpeljali na zaslišanje na notranjo upravo v zloglasni zapor Glavnjača. Iz beo- grajskega zapora so ga nato z vlakom od- peljali v Ljubljano, kjer je bil po sedmih me- secih pridržanja v samici obsojen na pet- letno zaporno kazen ter tri leta odvzema državljanskih pravic. Razlog za obtožbo je bil skrivanje in pomoč bogoslovcu Andreju Jermanu, ki se je rešil iz kočevske ječe ter je kasneje pobegnil čez mejo. (več v reviji)
S Stankom Boljko se je pogovarjal David Vrečko
 DOGODKI
Razstava Bratstva v Zgornjih Pirničah
V soboto, 15. februarja smo v okviru praz- novanja naše štiridesetletnice z razstavo naših izdelkov gostovali v Zgornjih Pirničah. Tamkajšnji župnik g. Blaž Jezeršek nas je zelo lepo sprejel ter nam takoj po prihodu pokazal prostor, namenjen razstavi. Naša Polona je hitro zavihala rokave in začela postavljati ter urejati naše izdelke, ki so vsi unikatni in zato zelo dragoceni,saj so nare- jeni z eno roko,nogo ali celo s pomočjo ust! Polonin mož pa je v vmesnem času odšel po voditeljico Darinko Slanovec.Kmalu je prišel tudi naš duhovni pomočnik Borut Pohar, ki
(nadaljev. v reviji)   Gordana Dobrinjanin
 VELIKONOČNO VOŠČILO
Dragi bralci, prijatelji, sodelavci, dopisniki, dobrotniki in vsi tisti, ki nas podpirate z molitvijo in nasveti! Naj vas vstali Kristus napolni z upanjem, veseljem in mirom, kajti kakor je od mrtvih vstal On, bomo nekoč z Njim od mrtvih vstali tudi mi!
Uredništvo revije Prijatelj
izdelano za internet explorer 9.0+ in firefox 17.0+
spreminjanje velikosti črk: Ctrl+ in Ctrl-
oblikovanje in izdelava: primož cvetko • copyright © 2014 prijatelj - plečnikova 29 - 3000 celje - slovenija • e-naslov: revija.prijatelj@rkc.si