Prijatelj • verski list bolnikov, invalidov in njihovih prijateljev • številka 6, december 2014/januar 2015, letnik XLVI • 1,95 EUR domov
KAZALO:  <  O   V   Λ 

Urednikova misel

Nameni apostolata molitve

Le za Jezusom hodimo

Sto obrazov raka, eno obličje (br. Marko Novak, frančiškan)
Božični sonet (Ljubka Šorli)

Govorijo nam prijatelji

»Na življenje gledam sedaj bolj pozitivno« - Marina Burjan, Marija Krajnc (pogovarjala se je: Metka Klevišar)
Tukaj se povest ne sme končati (Mojca Vivod Zor)
Popravek poročila o prvem srečanju bralcev in sodelavcev revije Prijatelj
Spoštovani bralci revije Prijatelj - naš osem- letni sin Aljaž je zbolel za levkemijo. Aljaža vam priporočamo v molitev.

Očenaš bolnikov z rakom

(Mojca Vivod Zor)

Govorijo nam prijatelji

Moje zdravljenje raka in življenje s stomo (Matija Vukovič)
Sto obrazov raka (Metka Klevišar, dr. med.)

Božično voščilo uredništva

Zdravstveni delavci

»Mami,ali boš umrla?« (Janja Ahčin, dr.med.)
Sonček - eden za vse (Jože Primožič)

Priloga: koledar Prijatelj 2015

Ustvarjalni kotiček

Jaslice v središču Ljubljane (Damijan G.)

Spomini

»Si ti sin mame Nete?« (po pripovedovanju Lojzeta Markoviča, zapisal Peter Simoniti)
Zgodba o uslišanju (Peter Simoniti)
Pismo vnukinje Barbare svoji babici - Nani
Moj spomin na božič (Boštjan Škulj, Martin Lorger, Bogomira Jeromel)

Priložnost za odpuščanje

Prva svetovna vojna: Praznovanja s sovražnikom (Branko Cestnik)

Moj dnevnik

Dnevnik prvega romanja slovenskih invalidov v Medžugorje (Tone Planinšek)

Marija, zdravje bolnikov

Verjemite mi! (Marija Ravnihar)

Tako odhajajo

Draga ga.Milena Hohnjec (Irena Švab Kavčič)
Slovo Milene Zupančič (s. Edith)

Dogodki

Romanje v Benečijo (Saša Rolih)
Srečanje v Vipavskem Križu (G. Dobrinjanin)
Povezani v Bogu (Francka)
Po energijo na Vrh (Jožica)

Pisma bralcev

Ognjeno rdeči ruj (Darinka Slanovec)
Vsak izmed nas je lahko svetnik (Mateja Sedej)

Kam na izlet - z invalidskim vozičkom

Jaslice v Gradežu (Janez Medvešek)

Obvestila

Razvedrilo (nagradna križanka)

Ustavljeni trenutki (Tone Planinšek)

Strma in kamnita je pot do cilja
Medžugorje, vzpon na Crnico
• S podporo prijateljice
• Tudi z nosili
• V kisikovi navezi z materjo
• Na cilju pred Marijinim kipom

Zadnja stran:

Utrinek iz plesne predstave MOVE.ing, v režiji Borisa Cavazze,ki so jo ustvarili člani Društva študentov invalidov Slovenije
»Dragi mladi, ne zakopljite svojih talentov, darov, ki vam jih je dal Bog! Ne bojte se sanjati o velikih rečeh« (papež Frančišek)

LETO 2014 - vsebina revij:
• številka 1   • številka 2   • številka 3   • številka 4   • številka 5   • številka 6   • A R H I V
KORISTNE POVEZAVE:
Misijonska družba - Lazaristi
Krščan. bratstvo bolnikov in invalidov
Prijateljstvo bolnikov in invalidov
Verski center gluhih in naglušnih
Lurd - romarsko središče
Katoliška cerkev na Slovenskem
Exodus TV
Radio Vatikan
Ognjišče -verska revija in radio
Družina - verski tednik
Mohorjeva družba Celje
Mohorjeva družba Celovec
Slomškova knjigarna
Revija in Založba Novi svet
 UREDNIKOVA MISEL
Dragi prijatelji!
V preteklem letu so nas kar do- dobra presenetile narasle vode, ki so napolnile rečne struge, za- lile rodovitna polja,stanovanjske hiše in gospodarska poslopja.
Kako premalo smo pripravljeni na takšne in drugačne nesreče. Jezus nas opozarja: »Bo- dite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!« (Mt 25,13)
Pri tem gre omeniti zgled egiptovskega Jo- žefa, ki je faraonu svetoval, naj zgradi žit- nice in se pripravi na prihodnje slabe letine. Faraon ga je poslušal in s tem Egipt obva- roval pred najhujšim.
Enako kot na naravno nesrečo moramo biti pripravljeni tudi na bolezen, ki se lahko po- javi povsem nepričakovano. Eno od najbolj pogostih neprijetnih presenečenj je rakavo obolenje, ki kaže veliko različnih obrazov. Čeprav smo v reviji Prijatelj že pisali o njem, je primerno, da nanj zaradi pogoste pojav- nosti večkrat opozorimo. Vsakič lahko na- mreč obdelamo le delček tega, kar bi morali vedeti o bolezni sami in o načinih soočenja z njo. Dragocena pa je prav vsaka izkušnja ki človeku lahko pomaga v samem procesu zdravljenja.
Zgradimo si žitnico in spravljajmo vanjo vse dragocene izkušnje, ki jih vidimo, slišimo ali o njih preberemo. Morda jih ne bomo potre- bovali sami,jih bo pa morda potreboval nekdo ki bo pri nas v času preizkušnje iskal oporo in pomoč. Kako dragoceno je imeti pravo besedo ob pravem času. In v to shrambo izkušenj ne pozabimo dati tudi Božje besede, katere rojstvo za ta svet bomo kmalu pra- znovali. Tako kot je spremenila svet, lahko spremeni tudi naše življenje, včasih celo do nerazpoznavnosti. Našemu dojemanju trplje- nja bo dala nov pomen in smisel. Omehčala bo našo voljo in nas naredila voljne sprejeti tako dobro kakor tudi hudo. Skratka, nare- dila nas bo razpoložljive za Božjo voljo. Vse to so lahko sadovi božiča v našem življenju Zato ga pričakujmo z velikim veseljem!
Borut Pohar CM, glavni urednik
BOŽIČNI SONET

Pokriva sneg livade in vrtove,
vse naokrog brezmejna je tišina,
v božičnem snu počiva pokrajina,
ovila noč v skrivnost je vse domove.

V temi poslušam iz daljav zvonove -
v njih pesmi svetonočna je milina.
Ob njej grenak spomin in bolečina
pretresla sta me ko vihar gozdove.

Nocoj se Božje dete je rodilo,
da dušam bi človeškim luči dalo,
da zanje bi na križu kri prelilo.

Pri jaslicah srce miru iskalo
še moje bo, ki ga je izgubilo,
ko čezenj trnje je od solz pognalo.
Ljubka Šorli
 GOVORIJO NAM PRIJATELJI
»Na življenje gledam sedaj bolj pozitivno«
Navadno govorimo o raku takrat, ko kdo zboli ali ko bolezen napreduje.Te bo- lezni se ljudje panično bojijo. Včasih se celo zdi, da živijo v prepričanju, da bo vse dobro, samo da nimajo raka. Malo pa slišimo o ljudeh, ki so se že zdavnaj soočili s to boleznijo, se pozdravili in veselo živijo naprej. Tega ne omenjajo vsem, ampak samo tistim, za katere vedo, da jih bodo poslušali in razumeli. Na tem mestu predstavljamo dve gospe ki sta že pred več kot dvajsetimi leti preboleli raka na dojki in sta o tem pri- pravljeni tudi spregovoriti.
Metka: Zelo sem vesela, da sta prišli in da sta pripravljeni spregovoriti o svoji bolezni. Mnogi o tem nočejo govoriti, še posebej, kadar gre za raka.Kako to,da s tem nimata težav?
Marina: Bila sem zelo mlada,ko sem zbolela Na začetku sem skrivala dejstvo o sami o- peraciji, o odstranitvi dojke. Nimam težav s pripovedovanjem o tem,čeprav se v svojem kraju o tem res ne pogovarjam,ker vsakega ki sliši,da sem prebolela raka na dojki,najprej zanima, ali so mi res odstranili celo dojko. Ta beseda se mi zdi grda. Nikogar namreč ne zanima, kako sem se počutila, ko sem izvedela za diagnozo raka, in kako se sedaj počutim. Ljudi večinoma zanima samo tisti telesni vidik, ne pa čustveni.
Metka: Zato je še toliko bolj pomembno,da se o tem pogovarjamo.
Marija: Veliko sem delala z ljudmi in sem takšne stvari že malo poznala, saj sem bila zaposlena v zdravilišču. Ko sem zbolela, sem bila stara sedemintrideset let, sedaj bo mi- nilo ravno dvajset let, odkar sem bila ope- rirana. Moram pa povedati, da nisem nikoli pomislila, da bi lahko umrla zaradi raka.
Metka: Tudi takrat ne, ko ste izvedeli za diagnozo?
Marija: Nikoli.Po naravi sem optimistična in sem že pred svojo boleznijo poznala veliko žensk, ki so prebolele raka. Zato sem bole- zen tudi lažje sprejela. Kot da bi se na neki način že prej pripravljala na to, da bom ne- koč tudi sama zbolela. Lahko povem, da so bili moji domači po tistem, ko sem bila sez- nanjena z diagnozo,bolj prizadeti kakor jaz.
(več v reviji)
 BOŽIČNO VOŠČILO
»Ne bojte se! Glejte, oznanjam vam veliko veselje, ki bo za vse ljudstvo.« (Lk 2,10)
Tako je angel pastirjem oznanil rojstvo Odreše- nika. Božji Sin na svet prinaša mir in veliko veselje. Teh Božjih darov želim v prihajajočih praznikih tudi vam, drage bralke in bralci revije Prijatelj, sodelavci, dopisniki, dobrot- niki ter tisti, ki nas priporočate v molitev in nam svetujete. Naj vas povsod spremlja Njegov blagoslov!
Uredništvo revije Prijatelj
 LE ZA JEZUSOM HODIMO
Sto obrazov raka, eno obličje
Res je,mnogo je obrazov raka in trd je boj -a v vse je odtisnjeno eno sámo Obličje, obličje Križa- nega, obličje Navzočega, Obličje tistega, ki se za človeka bori in gre z vsakim do kraja, tistega, ki je Začetek...
To resničnost mi je vnovič razodel Aljaž. V »Deželi medvedkov« sva se srečala. Bil je mlad bojevnik, čigar srčnost je bila nezlom- ljiva in fantovska vera pognana skozi trplje- nje in bolečino v presežno. Ko je materi, ki ga je ljubeče in zvesto spremljala, podprta z možem in drugimi otroki,v nekem trenutku zmanjkalo moči in je ob pogleu na otrokovo trpljenje planila v jok, se je dvanajstletni Aljaž obrnil k njej in ji kar očitajoče rekel: »Mami, zakaj jokaš? Ali ne verjameš, da je Jezus vedno zraven?« (več v reviji)
 ZDRAVSTVENI DELAVCI
»Mami, ali boš umrla?«
Tridesetletna bolnica mi je pri- povedovala: »Začelo se je lani spomladi. Izguba teka,hujšanje, suh kašelj. Čez en mesec sem že bila na Onkološkem inštitutu. Diagnoza: rak. Doži- vela sem šok,svet se mi je v trenutku sesul Kako imam lahko raka pri teh letih? Zakaj jaz? Kaj bo z mojo družino? Dolgo časa je trajalo, da sem bolezen sprejela kot del sebe Na bolezen sem začela gledati kot na prilož nost,da nekaj spremenim v svojem življenju Pred boleznijo sem živela rutinsko. Služba, skrb za dva otroka, moža. Odkar sem zbo- lela, sva se z možem zelo zbližala. Več se pogovarjava, izkazujeva si ljubezen, se ob- jameva, poljubiva, smejiva in tudi zjočeva.
Čutila sem, da moram živeti. Mislim, da je mama nenadomestljiva. To mi je dajalo energijo za premagovanje vseh težav med zdravljenjem raka. Nikoli, res nikoli nisem izgubila upanja. Želela sem živeti, ne le zase, tudi za moža in oba otroka. O smrti nisem nikoli razmišljala. Preprosto se mi ni zdelo mogoče, da bi lahko umrla. (več v reviji)
 MOJ DNEVNIK
Dnevnik prvega romanja slovenskih invalidov v Medžugorje
Kako lepo je oditi na Mariji- no božjo pot.Nebeška Mati nas z veseljem sprejme v svojem svetišču, saj tam deli še več milosti.Nekateri kraji so še posebej zaznamovani z njeno navzočno- stjo,saj jim je dana milost vidne navzočnosti Božje Matere. Takšen kraj je tudi Medžugorje Tja smo se odpravili letos prvič v organizi- rani obliki tudi slovenski invalidi. Pravzaprav se je naše romanje dogajalo v okviru Tret- jega mednarodnega romanja invalidnih oseb ki je potekalo od 23. do 26. oktobra 2014. Glavni organizator romanja je skupnost »Udruga« iz Ćitluka, ki se nahaja v Bosni in Hercegovini. Organizacijo slovenskih invali- dov je prevzela Petra Černivec.
Čeprav sem na tem milostnem kraju že star znanec - tokrat sem tja poromal že osmič - sem se romanja zelo veselil. V nadaljevanju bom delil z vami nekaj pomembnejših utrin- kov z našega romanja. (več v reviji)
 TAKO ODHAJAJO
Draga ga. Milena Hohnjec,
Bila je sobota, ko je vaše srce prenehalo biti. Še v poslednjih dneh ste izžarevali neverjetno voljo do življenja. Brez nje ne bi zmogli poti ki vam je bila namejena. Hvaležna sem vam ker ste mi jo odkrili in da sem v teh letih la- hko bila tudi njen del. V Dom sv. Jožef ste prišli kot prva stanovalka. Nastajanje sobice ste spremljali od začetka gradnje (več v reviji)
 DOGODKI
Romanje v Benečijo
Septembrskega sobotnega jutra smo kot skupina prija- teljev v družbi Marijinih se- ster, g.Janeza Drnovška ter spremljevalcev odpeljali na romanje v Porčinj pri Čedadu.
Ustavili smo se v dolini pod Porčinjem, kjer se je mali, še ne desetletni deklici Tereziji med žetjem trave prikazala Devica Marija. Naročila ji je, naj vsem ljudem pove, naj ne delajo ob nedeljah, zlasti pa naj ne preklinja- jo, saj s tem žalijo Boga. Deklici tega mnogi niso verjeli, zato ji je Mati Božja ob tretjem prikazovanju v župnijski cerkvi vpričo vseh navzočih na hrbtno stran desne roke vtisnila križec,kakor da bi bil iz bleščečega zlata.Ko so ljudje to videli, so se začeli držati Marijinih naročil. V dolini so sezidali tudi kapelico Ma- rijinih prikazovanj, kjer se romarji še danes radi ustavljajo in se priporočajo Mariji Žanjici.
Dan je bil res čudovit,saj nas je (več v reviji)
izdelano za internet explorer 9.0+ in firefox 28.0+
spreminjanje velikosti črk: Ctrl+ in Ctrl-
oblikovanje in izdelava: primož cvetko • copyright © 2014 prijatelj - plečnikova 29 - 3000 celje - slovenija • e-naslov: revija.prijatelj@rkc.si